Jó helyre kerültek az adományok

Ételt, ruhát, játékokat vittünk Bürüsre, de tovább szeretnénk segíteni Klaudiát, Ferit és családjukat. A cél az, hogy talpra álljanak, és egyedül is boldoguljanak.

Segítsünk, adjunk reményt. Ez az első gondolatunk, amikor megérkezünk a Baranya megyei Bürüsre, és az autóból kiszállva körbenézünk. Az út szinte eltűnt alattunk, mint a helyi templom tornyából a harang. Az utcákon sehol egy lélek, a házak omladozó faláról csak a mély szegénység és reménytelenség néz velünk farkasszemet.

Megőrizheti-e bárki egy jobb életbe, egy szebb jövőbe vetett hitét ilyen körülmények között? Klaudiának, Ferinek és három gyereküknek sikerült – a kis család mosolyogva fogad minket, kávéval és üdítővel kínálnak. Mindenki beszáll a beszélgetésbe. Arról mesélnek, hogy a családfő hamarosan újra tud majd dolgozni, és akkor minden megváltozik. Lesz pénzük. Legalább ételre.

A család ugyanis néhány hónappal ezelőtt nehéz helyzetbe került. Feri vakbélműtét majd sérv miatt nem tudott munkába menni, és még további három hónapig nem dolgozhat. Hogy miért kapott sérvet? Mert vakbélműtétje után úgy érezte, ő már jól van, irány a munka. Hiszen ott a három gyerek, kell a keresete. Nagyon kell. Ma már azt kívánja, bár óvatosabb lett volna, hiszen így tartósan keresőképtelen lett. Jövedelmük mindössze a feleség GYED ellátása, amit Kristóf után kap. Ebből élnek öten. Vagyis élnének, de nem egyszerű: már a szükséges ételt sem könnyű ennyi pénzből előteremteni.

Ezért kerestük fel mi is őket. Vittünk élelmiszert, ruhákat, és a gyerkőcök legnagyobb örömére néhány játék is került a zsákokba.

Az adományok mosolyt csaltak mindenki arcára. Jó néhány „köszönöm” után még azt is felajánlották, hogy visszaküldik vagy továbbadják más rászorulóknak azokat a holmikat, amik nem lettek jók a gyerekeiknek.

Természetesen továbbra is örömmel fogadnak minden étel-, játék- és ruhaadományt, utóbbiak kapcsán a pontos méreteket itt olvashatják:

Ruhaméretek:
68-80 fiú
104-110 lány, cipő: 26
152-158 lány, cipő: 35-36
XS-S női
S-M férfi

Ezek az adományok Klaudia, Feri és a gyerekek mindennapi életéhez nélkülözhetetlenek. De a tél közeledtével úgy érezzük, nem engedhetjük még el a kezüket, ezért nemcsak néhány Mikulás csomagot akarunk a gyerekeknek eljuttatni, hanem kicsit nagyobb fába is vágtuk a fejszénket: szeretnénk nekik tűzifát szerezni, illetve minél előbb megcsináltatnánk a házuk előtt álló verandát, ami jelenleg ilyen állapotban van.

A család hálás lenne egy TÜZÉP, egyéb vállalkozások vagy magánszemélyek segítségéért is. Azt mondják, egy új tornáccal még élhetőbb lenne az otthonuk.

Klaudiától megtudtuk, hogyan került ilyen állapotba az épület. „A házunk korábban életveszélyesnek lett nyilvánítva. Volt egy nagy vihar, és az oszlopokat kivitte a szél. Minden pénzünket az otthonunkba, a gerendák cseréjébe kellett fektetnünk, hogy legyen hol laknunk” – mondta. Majd hozzátette, hogy családi segítségre nem számíthatnak, nekik kell boldogulniuk, talpra állniuk. Hosszú távú célunk, hogy ebben segítsük őket.